Let op: Aangepaste openingstijden tijdens de zomer. Klik voor meer info op de locatie naar keuze: Harmelen, Woerden, Maarssenbroek, Vleuten.

Vaccinaties

Bescherming van uw hond, kat en konijn

Vaccinaties

Een vaccinatie is een manier om uw hond, kat en konijn te beschermen tegen gevaarlijke infectieziekten. Het vaccin bevat verzwakte virusdeeltjes en/of geïnactiveerde virusdeeltjes of bacteriën. Deze deeltjes prikkelen het afweersysteem om een bescherming (immuniteit) op te bouwen tegen deze ziekten. Bij jonge dieren zijn vaak meerdere vaccinaties opeenvolgend nodig, omdat zij gevoeliger zijn voor deze infecties en nog geen afweer hebben opgebouwd. Ook volwassen dieren moeten regelmatig een hervaccinatie krijgen om hun bescherming op peil te houden. Vooral oudere dieren hebben dit nog steeds nodig vanwege een afnemende weerstand.

Vergeet u niet, indien in uw bezit, het dierenpaspoort en/of entboekje mee te nemen bij uw bezoek aan de dierenarts.

Door uw huisdier een inenting te geven, worden in het lichaam antilichamen gemaakt. Als uw dier vervolgens met de ziekte in contact komt, herkent het lichaam de ziektedeeltjes en kan dus snel en adequaat de ziekteverwekker opruimen. Hierdoor is uw hond, kat of konijn dus beschermd tegen deze ziektes.

Verbeterde vaccins voor de gezelschapsdieren

Steeds meer wordt het duidelijk dat honden en katten minder vaak hoeven te worden geënt dan vroeger het geval was. Wij hebben vaccins ter beschikking waardoor wij uw huisdier op een verantwoorde wijze zo min mogelijk hoeven te belasten met vaccinaties.

Hoe gaat dit in z’n werk?

U krijgt nog steeds ieder jaar een oproep voor de vaccinatie, aangezien bepaalde componenten van de inenting jaarlijks moeten worden gegeven. In overleg met u zullen we vervolgens bekijken welke componenten uw huisdier dit jaar moet hebben om een optimale bescherming te garanderen. Voor de hond geldt bijvoorbeeld dat de enting tegen hondenziekte, leverziekte en parvo slechts eens in de drie jaar hoeft te worden gegeven. Ons nieuwe entschema is zodanig samengesteld dat we de bescherming van uw huisdier kunnen garanderen met een zo laag mogelijke belasting voor het lichaam van uw huisdier.

Daarnaast kan er tegenwoordig op maat worden gevaccineerd door het bloed op de aanwezigheid van voldoende antistoffen te testen met de vaccicheck. Lees meer over de vaccicheck in onze infotheek.

Terug naar Dierinfo