Let op: Aangepaste openingstijden tijdens de zomer. Klik voor meer info op de locatie naar keuze: Harmelen, Woerden, Maarssenbroek, Vleuten.

Op vakantie

Ontspannen op weg

Op vakantie met uw huisdier

Steeds meer honden en ook katten gaan mee op vakantie, lekker naar de camping in Nederland of mee naar het buitenland. Als de locatie dit toelaat is dat natuurlijk prima.

Wel moet er rekening mee gehouden worden dat veel landen eisen stellen aan de invoer van uw huisdier. Veel mensen komen net voor vertrek voor verrassingen te staan omdat het dier bijvoorbeeld nog geen chip heeft.

 • Naamloos-1 Huisdier mee op vakantie
 • pension Huisdier naar pension

Naamloos-1 Huisdier mee op vakantie

Waar moet u rekening mee houden als u huisdier mee gaat op vakantie?

 • Heeft uw hond/kat een officieel Europees dierenpaspoort?
 • Is uw huisdier gechipt?
 • Is uw hond geënt tegen rabiës (hondsdolheid)? (Dit moet minimaal 30 dagen voor vertrek)
 • Parasietenbestrijding: in het buitenland kan uw huisdier besmet worden met een aantal gevaarlijke ziektes die overgedragen worden door muggen en teken. Denk hierbij aan hartworm, leishmania en babesia. Meer informatie over deze ziektes kunt u vinden in onze infotheek.

Een speciale ontworming en tekenbestrijding zijn erg belangrijk om besmetting en zo ziekte te voorkomen. Ook op de camping in Nederland loopt uw dier natuurlijk meer risico op het oplopen van teken etc.

 • Sommige landen hebben aanvullende eisen, zoals bloedonderzoek, ontworming, tekenbehandeling of een gezondheidsverklaring vlak voor vertrek. De meest actuele eisen per land kunt u hier vinden. Met name bloedonderzoek moet vaak ruim (enkele maanden) van te voren, zorg dus dat dit tijdig geregeld is.
 • Zorg altijd dat u voldoende eigen voer en eventuele medicijnen voor uw huisdier mee neemt. Let ook op met water. Leidingwater is in veel landen niet betrouwbaar, wat u zelf niet kunt drinken is ook niet geschikt voor de hond.

Controleer dus tijdig of uw huisdier goed geënt is en informeer bij uw dierenarts naar de risico’s op besmetting met lokaal voorkomende ziektes en de behandeling hiervoor.

Bij twijfel kunt u altijd even langskomen aan de balie dan lopen we het paspoort en de eisen even door.

pension Huisdier naar pension

Wat als uw huisdier naar het pension gaat tijdens de vakantie?

 • Ook dan moet uw huisdier geënt zijn, veel pensions eisen een kennelhoest enting. De kennelhoest enting moet minimaal drie weken voor verblijf in het pension gegeven zijn.
 • Voor katten die naar het pension gaan is naast de gebruikelijke enting een aanvullende neusenting tegen niesziekte aan te raden. Sommige pensions eisen dit ook.
 • Sommige pensions hebben aanvullende eisen (bijvoorbeeld soort enting, tijdstip van enting, parasietenbestrijding), informeer daarom ook tijdig en denk eraan dat de meeste pensions in het voorjaar al volgeboekt zijn voor de zomerperiode.
 • Ook in Nederland is ontworming, teken- en vlooienbehandeling erg belangrijk.

De speciale ontwormingstabletten tegen hartworm bestrijden ook meteen de normale wormen die we in Nederland hebben. Deze “vakantieontworming” kan dus ingepast worden in het reguliere ontwormschema van vier maal per jaar.

In het verleden was de scalibor tekenband de enige manier om zandvliegjes te bestrijden. Zandvliegjes kunnen uw dier besmetten met leishmania. Onze nieuwe pipetten om vlooien en teken te bestrijden werken echter ook tegen zandvliegjes. Het is dus niet meer nodig om een band om te doen. Wel dient de pipet dan gedurende de vakantie periode vaker dan een maal per maand gegeven te worden.

Terug naar Dierinfo