Parasietenbestrijding

Wormen, vlooien en teken

Bescherming tegen parasieten

Ontworming

Wanneer een dier besmet is met wormen gaat dit niet alleen ten koste van de eigen conditie en gezondheid, maar vormt het dier door het uitscheiden van wormeitjes met de ontlasting, een besmettingsbron voor andere dieren en mensen.

De eitjes kunnen mensen (vooral kinderen!) besmetten en ziektesymptomen zoals koorts en lusteloosheid veroorzaken. De lintworm wordt overgebracht door vlooien, die het dier bij het likken van de vacht opneemt. Een goede wormbestrijding betekent dus ook een goede vlooienbestrijding. Jonge dieren moeten zeer frequent worden ontwormd (vraag het schema aan de behandelend dierenarts). Voor dieren ouder dan een jaar volstaat over het algemeen een ontworming eens per kwartaal.

Vlooienbestrijding

Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden door het zuigen van bloed bij uw huisdier. Vlooienbeten geven jeuk waardoor het dier gaat krabben. Sommige dieren worden overgevoelig (allergisch) voor het speeksel van de vlo, waardoor beten een heftige jeukreactie kunnen veroorzaken. Door het krabben en bijten van het dier kan de huid worden beschadigd met alle problemen van dien. Een goede bestrijding bestaat daarom uit het verdelgen van de eitjes en larven vóórdat de vlo tot ontwikkeling kan komen. De behandelingen dienen gedurende het gehele jaar gegeven te worden met een regelmatige interval. In de verwarmde huizen kan de vlo het hele jaar actief zijn. Vergeet niet dat alle dieren in het huishouden behandeld moeten worden, ook al lijkt het alsof sommige dieren geen vlooien hebben.

Tekenbestrijding

Teken zijn ook bloedzuigende parasieten. Zij boren zich door de huid van het dier en blijven gedurende meerdere dagen aangehecht, waarbij ze sterk opzwellen door de opname van bloed. 

De beet van een teek kan voor een plaatselijke ontsteking zorgen. Sommige teken zijn besmet met bepaalde ziekten (zoals de ziekte van Lyme) en kunnen, wanneer zij enige tijd op het dier aanwezig zijn, die ziekte overbrengen. Het is daarom belangrijk het dier te behandelen met een middel dat de teken doodt. Dit soort middelen voorkomt niet dat de teek op de hond komt en het duurt soms tot twee dagen voor dat de teek werkelijk sterft. Naast deze behandeling blijft daarom een dagelijkse controle op teken belangrijk. Verwijder de gevonden teken op de juiste manier (vraag hiernaar bij uw dierenarts).

Terug naar Dierinfo